untitled-2

Beroepen in de carrosseriebranche

Aankomend Voorbewerker

Als aankomend voorbewerker verricht je de eerste werkzaamheden van het herstelproces. Je reinigt en ontvet de carrosserie (buitenkant van een auto) en zorgt dat ze stofvrij zijn. Je werk bestaat vooral uit schuren, stralen, plamuren en afplakken. Verder verwijder je carrosserie - en interieurdelen (bijvoorbeeld spiegels, spoilers, binnenbekleding van deuren, enzovoorts) en elektrische componenten en wielen. Kortom, je doet al het voorbereidende werk voordat je auto overdraagt aan de autospuiter. Tijdens de opleiding Aankomend voorbewerker leer je alles wat je daarvoor moet weten en kunnen.

Autospuiter

Autolak heeft het zwaar te verduren. Door opspringende steentjes, roest, krassen en aanrijdingen. De autospuiter zorgt ervoor dat een beschadigde laklaag er weer als nieuw uit ziet. Je begint als autospuiter met het voorbereidende werk: de beschadigde stukken (of de hele carrosserie) schuren en deukjes plamuren. Soms moet je een deel van de carrosserie verwijderen om dat deel goed te kunnen spuiten. Dan meng je kleuren, tot je precies dezelfde kleur hebt als die van de carrosserie en spuit je de lak laagje voor laagje op de auto. De lagen mogen niet te dik zijn (dan gaan ze druipen) maar ook niet te dun. Een autospuiter moet dus niet alleen kleurgevoel hebben maar ook heel precies kunnen werken.

Autoschadehersteller

Elke dag opnieuw ontstaat er 'blikschade' op de Nederlandse wegen. Als die schade moet worden hersteld is dat is het werk van de autoschadehersteller. De auto moet er weer 'strak' en veilig bij staan als de klant hem komt afhalen. Daar komt heel wat bij kijken: uitdeuken, richten, onderdelen vervangen, plaatwerk lassen, de carrosserie plamuren, enzovoort. Herstellen van een carrosserie is soms millimeter werk. Als de maten van een carrosserie niet kloppen heeft dat gevolgen voor de veiligheid.

Caravanhersteller

Als caravanhersteller werk je met veel verschillende installaties. In de binnenzijde aan elektrische-, gas- en waterinstallaties en aan de buitenzijde met allerlei installaties die te maken hebben met het rijden en remmen. Sommige installaties hebben te maken met wettelijke voorschriften waar je je aan moet houden. Je voert afstel- en controlewerkzaamheden uit en adviseert eventueel bij reparatie en of vervanging van onderdelen.

Carrosseriebouwer

Een carrosseriebouwer bedenkt, bouwt en repareert allerlei speciale carrosserieën. Een bloemenwagen bijvoorbeeld, een laadruimte om kratten in te vervoeren, een auto voor het vervoer van gekoelde producten of een volledig uitklapbare podiumwagen. Daar komt het een en ander bij kijken. Allerlei constructiedelen en onderdelen van de carrosserie moeten vaak zelf gemaakt worden omdat ze niet te koop zijn. De laadruimte is toegankelijk via centimeters dikke deuren of rolluiken die door de carrosseriebouwer worden aangebracht. Vaak moeten er ook laad- en losmiddelen zoals een kraan of een laadklep worden aangebracht. De carrosserieën die je bedenkt en bouwt, zijn stuk voor stuk unieke exemplaren. Alles wat je voor dit vak moet weten en kunnen, leer je op de basisberoepsopleiding Carrosseriebouwer.

Voertuiginterieurbouwer

Bussen, treinstellen, vliegtuigen of vrachtwagens komen niet zo maar kant-en-klaar uit de fabriek rollen. Al deze voertuigen moeten nog een interieur krijgen. Dat is het werk van de voertuiginterieurbouwer. Als voertuiginterieurbouwer krijg je met veel verschillende voertuigen te maken: podiumwagens met complete geluidsinstallaties en VIP-bussen met bedden en badkamers en de binnenkant van een trein of vliegtuig. Je moet onder andere vloerbedekking kunnen leggen, plafonds kunnen afwerken en luxe zithoeken kunnen bouwen. Elke klant heeft weer zijn eigen wensen, dus je interieurs zijn vaak uniek.

Eerste Autospuiter

Als eerste autospuiter maak je kostenbegrotingen voor het aanbrengen en repareren van laksystemen op carrosseriedelen. Daarnaast voer je alle reparaties aan laksystemen uit. Ook het verwijderen en aanbrengen van carrosseriedelen behoort tot de werkzaamheden. Als eerste autospuiter voer je de werkzaamheden zelfstandig uit.

Eerste Autoschadehersteller

Het verschil tussen de opleiding tot autoschadehersteller en eerste autoschadehersteller is dat je niet alleen schade aan auto's leert herstellen (aan zichtbare én onzichtbare onderdelen) maar dat je ook wegwijs wordt gemaakt in al het werk dat daarmee samenhangt. De omvang van de schade na een aanrijding vaststellen bijvoorbeeld of het overleggen met schade-experts en nacalculaties maken.

Autoschadetechnicus

Autoschadetechnici zijn specialisten met elektrotechnische en diagnostisch inzicht. Daarnaast hebben ze ook het overzicht en de kwaliteiten om te plannen en te organiseren. De autoschadetechnicus doet de complete schadediagnose. Zeker bij moeilijkere schades is de autoschadetechnicus belangrijk. Hij brengt zichtbare én onzichtbare schade in beeld met als doel nauwkeuriger (voor)calculeren en efficiënter werken. Het scheelt immers tijd en dus kosten als alle onderdelen tijdig beschikbaar zijn. Zo wordt niets vergeten en kan het schadeherstelproces volledig volgens plan verlopen.

Eerste Caravanhersteller

Een Eerste caravanhersteller bouwt voort op de opleiding tot basisberoepsbeoefenaar. Een Eerste caravanhersteller moet natuurlijk alles weten van het onderhoud en de reparatie van caravans, opleggers en aanhangwagens én van de opbouwen inrichting daarvan. Als eerste caravanhersteller moet je bovendien de omvang van schade aan een caravan, aanhangwagen of oplegger kunnen vaststellen.

Eerste Carrosseriebouwer

Een eerste carrosseriebouwer is dé specialist in het bedenken, bouwen en repareren van allerlei soorten speciale carrosserieën. Bloemenwagens bijvoorbeeld, of volledig uitklapbare podiumwagens. Maar een eerste carrosseriebouwer doet meer: de omvang van de schade aan een carrosserie vaststellen, bijhouden hoeveel materiaal er is gebruikt en de gegevens aanleveren die nodig zijn om een kostenbegroting te maken.

Bedrijfsmanager Schadeherstelbedrijf

In autoschadeherstelbedrijven en/of autospuitbedrijven zijn medewerkers van vroeg tot laat bezig om beschadigde carrosserieën te repareren en van nieuwe lak te voorzien. Natuurlijk moet iemand erop toezien dat al het werk in zo'n bedrijf goed is geregeld en georganiseerd. Dat is de taak van de bedrijfsmanager. Deze medewerker houdt zich bezig met de bedrijfskundige en commerciële kant van het werk zoals de bedrijfsadministratie, het personeelsmanagement en de marketing.

Bedrijfsmanager Carrosseriebouwbedrijf

In een carrosseriebedrijf worden speciale carrosserieën bedacht, gebouwd en gerepareerd. Een bloemenwagen bijvoorbeeld of een volledig uitklapbare podiumwagen. Natuurlijk moet iemand erop toezien dat al het werk in zo'n bedrijf goed is geregeld en georganiseerd. Dat is de taak van de bedrijfsmanager. Deze functionaris houdt zich bezig met de bedrijfskundige en commerciële kant van het werk zoals de bedrijfsadministratie, het personeelsmanagement en de marketing.

 

Aanmelden

Datum en locatie:
*
Bedrijfsnaam:
*
Vestigingsplaats:
*
E-mailadres:
*
Naam deelnemer:
*
Collega mee?:

Velden met een * zijn verplicht.